Fakta om kaffe, te och choklad

Tworzenie stron internetowych

Fakta om kaffe, te och choklad

Kaffe är rostade bönor (egentligen bär) från kaffebusken (egentligen ett träd). Kaffebusken kommer ursprungligen från subtropiska Afrika. Kaffedrickandet har sitt ursprung i Etiopien för två tusen år sedan och fick sedan en spridning via Arabiska halvön till Turkiet och nådde Sverige under slutet av 1600-talet. Sammanlagt finns omkring 100 kaffearter i släktet Coffea. De är alla träd som klipps ner till plockvänlig höjd. Det är framförallt två arter som odlas kommersiellt, coffea arabica och coffea canephora eller robusta.

I varje kaffebär finns två (ibland ett) frön som vi kallar bönor. Dessa bönor processas (blötläggs, jäses, torkas) och sedan rostas de i olika grad. Kaffe kan tillredas på flera olika sätt såsom kokning, tryck, gravitation, dragning. I Sverige dricker vi ca 9kg kaffe per person och år! Kaffe innehåller det uppiggande ämnet koffein och massor av antioxidanter.

Majoriteten av de fairtradecertifierade kaffeodlarna finns i latinamerikanska länder såsom Peru, Honduras, Colombia och Brasilien. Kaffet produceras huvudsakligen av odlare med egen mark i familjejordbruk. Till icke ekologiskt kaffe används mycket besprutningsmedel och det är givetvis inte bra vare sig för miljön, människorna som odlar och i slutändan vi konsumenter  som riskerar att få i oss besprutningsmedel med kaffet. Därför är det viktigt att vi konsumenter väljer ekologiskt och fairtradeodlat kaffe som gynnar miljön och de som odlar kaffet slipper bli sjuka samt att de får högre ersättning för sitt kaffe, och därmed större ekonomiska möjligheter att bland annat ställa om till ekologiskt jordbruk och låta sina barn gå i skolan istället för att arbeta.

 

Te kommer från busken Camelia Sinensis. Det är hanteringen och prepareringen av bladen som avgör vilken färg teet får.

Svart te; får sin färg när de färska bladen prepareras genom oxidation. Bryggs vid 95-100°C, låt dra 3-5 min. 

Rött te; kommer från Rooibosbusken som växer i Sydafrika. Rooibos teet får sin röda färg när man gräver ner bladen som får oxidera under mark. Till skillnad från svart te så innehåller Rooibos inget koffein. Det innehåller stora mängder antioxidanter, vitaminer och flour. Bryggs vid 95°C, låt dra 3 min. 

Grönt te; görs av tebuskens finaste och spädaste blad som inte genomgår oxidation utan torkas direkt så den gröna färgen behålls. Teet innehåller mycket antioxidanter och C-vitamin. Bryggs vid ca 70-85°C, låt dra 2-3 min. 

Oolong te; är en blandning mellan svart och grönt te. Bladen oxideras precis som vid framställning av svart te, dock avbryts oxideringen så bladets kärna fortfarande är grön. Bryggs vid 70-85°C, låt dra 2-4 min. 

Vitt te; här används endast de vita tebladsknopparna och de små späda silverfärgade bladskotten. Dessa plockas för hand en gång om året. Vid produktion får de varken hettas upp eller oxideras. Bryggs vid 75°C, låt dra 3-10min. 

Gult te; innehåller alltid hela blad. Efter rostning får de fuktiga och varma bladen ligga och svalna och torka under ett linnetyg. Torkning under duk gör att bladen behåller det gröna teets nyttiga egenskaper samtidigt som det gröna teets gräsiga smak och doft försvinner. Slutligen rostas tebladen en sista gång.

Chai är en speciell kryddning som ger smak åt te. Det går att tillsätta chai smak till alla tesorter, men vanligast är till svart te och rooibos. Baskryddorna till chai te är kardemumma, ingefära och kanel. Men det kan också innehålla kryddnejlika och olika sorters peppar. Örtte är gjort av torkade örter eller frukter. I örtte får det finnas en liten del vanliga teblad, men för att kategoriseras som örtte ska majoriteten av ingredienserna vara örter. Exempel på vanliga örter; kamomill, lavendel, rooibos, johannesört, hibiskus, hortensia. Yerba te görs av bladen från ett träd i Sydamerika och innehåller koffein. Pu-erh te är ett te som har lagrats flera år, kommer från Kina. Ja, som ni ser finns det teer för alla smaker! 

Choklad baseras på kakaobönan som kommer från kakaoträdet Theobroma cacaos frukt. Kakaoträdet har odlats i mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayaindianer. Till Europa togs chokladen första gången 1502 av Christofer Columbus. Choklad innehåller förutom kakao, kakaomassa eller kakaosmör. Mörk choklad innehåller i huvudsak kakaomassa, medan vit choklad består av kakaosmör. Kakaobönorna fermenteras först, soltorkas och sedan rostas de. De rostade bönorna pressas sedan och i den processen skiljs kakaopulver från kakaosmöret. Kakao innehåller många mineraler, antioxidanter och fenoler. Vi blir lyckliga av choklad, så ät och njut!

Butiken använder OpenCart
Evas fairtrade FIKA © 2018